ÖĞRETMENLERDEN İMZA KAMPANYASI

Geçtiğimiz hafta ülke genelinde yapılan basın açıklamalarıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmak istenen performans değerlendirme taslağına tepki gösteren Eğitim Bir Sen üyeleri, ‘İmzanı gönder, iradeni göster’ sloganıyla imza kampanyası başlattı. Konyaaltı İlçe Başkanı Mehmet Kosat, kampanyanın startını Ayten Çağıran Ortaokulu’ndan verdi.

İMZALAR MEB’E GÖNDERİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ve öğretmenlerin görev yaptığı okulun müdürü, zümre öğretmenleri, görev yaptıkları okulda zümre öğretmenleri haricindeki öğretmenler, öğrencilerin velileri, öğrenciler ve kendisi tarafından değerlendirileceği ‘Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmeliği Taslağı’ eğitim camiasını ayağa kaldırdı. Eğitim sendikaları taslağa karşı çıkarken, çeşitli kampanyalarla seslerini MEB’e duyurmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta 81 ilde basın açıklaması yaparak tepkisini ortaya koyan Eğitim Bir Sen, bu kez de 81 ilde ‘İmzanı gönder, iradeni göster’ sloganıyla imza kampanyası başlattı. 1 ay sürecek kampanya süresince toplanan imzalar MEB’e gönderilecek. Taslağa ‘hayır’ diyerek mesleğin daha fazla yıpratılmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Eğitim Bir Sen Konyaaltı İlçe Başkanı Mehmet Kosat, “Türkiye genelinde olduğu gibi Konyaaltı’nda da performans taslağına itirazımızı tescilleyecek imzaları atıyor, şiddete dur diyecek iradeyi gösteriyoruz” diye konuştu.

“EĞİTİMİN NİTELİĞİNE VE ÖĞRETMENİN MESLEKİ GELİŞİMİNE KATKISI OLMAYACAK”
Kampanyayı Ayten Çağıran Ortaokulu’ndan başlatan Kosat, taslağın eğitimin niteliğine ve öğretmenlerin mesleki gelişimine katkısı olmayacağını söyledi. Mesleki motivasyonun düşeceğini ve çalışma barışının yok olacağını kaydeden Kosat, “Kurumsal bütünlük bozulacak, işbirliği zedelenecek ve öğretmenlik mesleği örselenecek” dedi.

“HAKSIZ BİR DEĞERLENDİRME OLARAK GÖRÜYORUZ”
Taslağın hiçbir hukuki ve kanuni dayanağı olmadığını da belirten Kosat, şunları ifade etti:
“Eğitim gibi uzun erimli, sonuçları hemen alınamayan bir süreçte, anlık veya kısa vadeli performans ölçümünün mümkün olmadığı açık bir gerçek. Meslekleriyle ilgili konularda söz hakkı verilmeyen, politika belirlenirken tecrübesine müracaat edilmeyen, içerik, yöntem ve materyalleri seçme ve okul yönetimiyle ilgili karar süreçlerine hiçbir zaman dahil edilmeyen, neredeyse eğitimin çeperinin kenarına sıkıştırılan öğretmenlerimizin, tüm bu yanlışların ayyuka çıktığı bir dönemde tek sorumlu ilan edilmesi anlamına gelecek performans taslağını haksız bir değerlendirme ve hukuksuz bir uygulama olarak görüyoruz.”

resim845116

“NOT VERMESİ GEREKEN, NOT ALANA DÖNÜŞECEK”
“Yüz yüze bakanları karşı karşıya getirecek, not vermesi gerekeni not alana dönüştürecek, eğitimin paydaşlarını gerçek rollerinden uzaklaştıracak bir değerlendirme sisteminden medet ummak, sahip olduğumuz değerleri de israf etmek olacaktır” diyen Kosat, “Okulların bulunduğu sosyal konumu, ekonomik imkanlarını, fiziki donanım ve altyapılarını, öğrenci profilini, ebeveynlerin statüleri arasındaki farkları dikkate almayan bir değerlendirme anlayışı ülke gerçeklerinden uzaktır. Bu durum eşitsizlikler içinde adalet aramak, yeni hak kayıplarına kapı aralamak, yeni çatışma alanları üretmekten başka bir işe yaramayacaktır” diye konuştu.

resim233439

“EĞİTİMİN ÖZNESİ EĞİTİMCİLER, ŞİDDETİN NESNESİ HALİNE GELDİ”
Eğitimin öznesi olan eğitimcilerin şiddetin nesnesi haline geldiğini belirten Kosat, “Her geçen gün artan şiddet olayları birçok eğitimciyi mağdur etmekte, eğitim camiasını tedirgin ederek üzmektedir. Önceden itibarın, ihtimamın ve saygının odağında olan öğretmenlerimiz artık hakaretin, şiddetin ve itibarsızlaştırma sarmalının içine düşürülmüştür. Bu bir mesleğin yıpranması değil, milletin geleceğinin yok edilmesidir. Eğitim çalışanlarına karşı eğitim öğretim hizmeti sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması artık kaçınılmazdır. Eğitimciler olarak, şiddet olaylarına karşı caydırıcı nitelikte yasal düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz” dedi.

resim259353

ÖĞRETMENLER TASLAĞIN YÜRÜRLÜĞE KONULMAMASINI İSTİYOR
Öğretmenlerin imzaladıkları dilekçede ‘Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmeliği Taslağı’nın yürürlüğe konulmaması ve Bakanlık gündeminden çıkartılması isteniyor.


Kaynak: Banu Barlas