Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, Türkiye'nin tek olma özeliği taşıyan İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi’ni (IMBM) kapatarak akademisyenlerin içeri girmesini engelledi.
Olay, İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi’nin sosyal medya hesabı üzerinden duyuruldu.



IMBM’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi:
“İstanbul Matematik Bilimleri Merkezi, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde, İstanbul’un çeşitli matematik bölümlerinin işbirliğiyle, ülkenin en eski ve büyük inşaat şirketlerinden birinin şartlı bağışı ile yapılarak açılmıştır. Üniversitenin 2021 yılında atanan rektörü tarafından ani bir şekilde boşaltılması istenmiştir. 24 Mayıs 2022 sabahı IMBM’nin anahtarları değiştirilerek girişimiz engellenmiş ve Merkez elimizden alınmıştır. IMBM matematiksel bilimlerinin tüm alanlarını kapsayan Türkiye’deki, hatta bölgedeki tek araştırma enstitüsüdür. Merkezin ortadan kaybolması anlamına gelecek olan bir tahliye, tüm matematik camiasını ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.

IMBM’nin amacı, Türkiye’nin dört bir yanından matematikçiler ve onların yabancı ziyaretçileri tarafından düzenlenen matematik etkinliklerine ev sahipliği yapmak olmuştur. 16 yıl boyunca seminerler, temalı düzenli toplantılar, uluslararası çalıştaylar, konferanslar, özel konularda dersler, doktora ve ileri düzeyde yaz/kış okulları düzenlenmiş ve binden fazla konuşma yapılmıştır. IMBM, yerel/ulusal/uluslararası araştırmacıların mütevazı ama huzurlu bir ortamda bir araya gelip matematik tartışmaları ve araştırma yapmaları için kolay ulaşılabilen bürokrasisi basit ama net bir ortam sağlamıştır.

2006’dan beri IMBM tüm dünyadan matematikçiler tarafından ziyaret edilmektedir. David Mumford, Pierre-Louis Lions, Vladimir Voevodsky, Robert Langlands gibi bilim insanlarının katılımı ve takdirlerini kazanmıştır. İçinde Avrupa’nın en önemli yirmi merkez ve enstitüsünün olduğu “Matematik Avrupa Altyapısı” projesinin bir parçası olmuştur. 15 üniversiteden 60 araştırmacı ve doktora öğrencisinin yer aldığı TÜBİTAK doktora ağına dört sene boyunca ev sahipliği yapmış, Türk Matematik Derneği (TMD), Avrupa Matematik Derneği (EMS) gibi matematik derneklerinin toplantı mekanı olmuştur. IMBM, uluslararası matematik sergisi IMAGINARY’nin kurulumuna bilimsel tavsiyelerde bulunarak da katkıda bulunmuştur. IMBM, BÜ Matematik bölümünden bir öğretim üyesi ve ikinci bir meslektaş tarafından 2 yıllık uzatılabilir süreler için ortaklaşa yönetilir.

Yönetim Kurulu beş farklı kurumdan, fizikçi, mühendis ve matematikçilerden oluşur. IMBM, uluslararası seçkin beş matematikçiden oluşan bir Bilimsel Danışma Komitesi tarafından yıllık faaliyet raporlarıyla denetlenmektedir. Bu raporlar Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü başta olmak üzere 15 yıldır IMBM’nin tüm bileşenleriyle paylaşılmaktadır.'
Üniversite yönetiminin kararına akademisyenlerden tepki geldi.


Kaynak: Haber Merkezi