Polisin olduğu olaylarda halkın cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesine yargı “dur” dedi. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Kararda, söz konusu genelgesinin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu belirtildi. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.

Sansür Girişimini Danıştay Engelledi: Polisin Görüntüsünün ve Ses Kaydının Alınması Serbest

Polislerin 'görev' sırasında görüntülerinin ve seslerinin kaydedilmesini yasaklayan genelge Danıştay tarafından kesin olarak durduruldu.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı 27 Nisan 2021 tarihli genelgeyle polislerin “görev” sırasında görüntülerinin çekilmesinin özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği ve “görev” yapılmasını engelleyecek boyutta olduğu iddia edilerek görüntü ve ses alınması yasaklanmıştı.

Danıştay’ın kararına konu Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi 27 Nisan 2021’de yayımlandı. İlgili birimlere gönderilen genelgede; polisin olduğu olaylarda vatandaşların görüntü almasına fırsat verilmemesi, ısrar edenler hakkında adli işlem yapılması istendi. İzinsiz olarak kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” ve bu durumun personelin görevini engellediği savunuldu.

Gazeteciler Sendikası'nın konuya dair sosyal medya üzerinden yaptığı duyuru ise şöyle:
Kamusal alanda polisin ses ve görüntüsünün alınmasını engelleyen genelgenin yürütmesi kesin olarak durduruldu. Danıştay, açtığımız davada İçişleri Bakanlığı ve EGM’nin itirazlarını reddetti. Basın hürdür sansür edilemez! #GazetecilikEngellenemez

MUHALEFETTEN TEPKİ GELDİ
Genelge, "toplumsal olaylarda ve polisin olduğu yerlerde vatandaşlar artık cep telefonuyla kayıt yapamayacak" yorumlarına neden olurken,, muhalefetten,, "sansür" eleştirisi geldi. Ve genelge yargıya taşındı.

YARGIYA TAŞINDI
CHP, çok sayıda baro ve sivil toplum kuruluşu Danıştay 10. Dairesi'nde genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçelerinde genelgenin, delil toplama hakkına müdahale içerdiği, hukuk devleti ilkesini zedelediği, hukuka ayrı emir ve talimat içerdiği belirtildi.

DANIŞTAY DURDURDU
Danıştay 10. dairesi ilk olarak yürütmeyi durdurma talebini karara bağladı. Daire oy birliğiyle emniyetin genelgesinin yürütmesini durdurdu. Kararda, söz konusu genelgesinin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu vurgulandı. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.

“ANAYASA’YA UYARLILIK YOK”
Kararda ifadelerine yer verildi: Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil emniyet genel müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.”

İPTAL İSTEMİ DAHA SONRA KARARA BAĞLANACAK
Bu karar sonrası tartışılan görüntü genelgesi hükümleri uygulanamayacak. Danıştay 10. dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.


Kaynak: Banu Barlas