Her siyasi parti aday adaylığı süreci için farklı bir tarih belirlerken, başvuru ücretlerinde de farklı meblağlar belirledi. Listeye girmeyen adayların ücretleri geri ödenmiyor. En yüksek başvuru ücreti 7 bin 500 lira ile CHP'de alınırken, en düşük başvuru ücretini ise BBP istedi. Erkeklerde 500, kadın ve engellilerde ise başvuru ücretsiz. HDP'de de kadın ve erkek ayrı başvuru ücreti öderken, MHP'de ücret sabit 2 bin lira.

Ak Parti'de 20 Şubat'ta sona eren başvuru sürecinde erkeklerden 5 bin lira alınırken, kadınlardan 2 bin 500 lira alındı. Engelli aday adaylarından ise ücret alınmadı. 2011 yılında Ak Parti'ye 5 bin 410 aday adayı başvurmuştu ve erkekten 3 bin, kadın aday adayından ise 500 lira başvuru ücreti alınmıştı. AK Parti'nin kasasına toplamda 14 milyon 226 lira girmişti.


CHP lideri Kemal Kılıçtaroğlu tarafından atanacak kontenjanların ücreti ise şu ana kadar belirlenmiş en yüksek ücret olan 7 bin 500 lira. 2011 seçimlerinde CHP'ye başvuranların sayısı ise 4 bin 200 idi. CHP'de normal kontenjandan giren erkek aday adayları 5 bin lira öderken, kadın ve genç aday adayları ise 2 bin 500 lira ödedi.

MHP'de milletvekilliği başvurusu 12 Mart Perşembe günü başlayacak ve 18 Mart Çarşamba günü sona erecek. Kadın ve erkek 2 bin lira olarak eşit ücret ödeyecek.
HDP'DE KADIN VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Bu seçim, daha önceki seçimlere bağımsız adaylar veya ittifak yoluyla giren Kürt siyasi hareketi açısından da bir ilk olacak. Seçimlere parti olarak girme kararı alan HDP'de ise aday adaylığı için başvuruda bulunan erkeklerden 2 bin lira, kadın ve 27 yaşın altındaki gençlerden ise bin lira alındı. Engellilerden ise ücret talep edilmedi. HDP'de aday adaylığı başvuruları 16 Şubat'ta başlayıp 2 Mart'ta sona erdi. Engellilerden ise ücret talep edilmedi.

BBP'DE KADINLARDAN ÜCRET ALINMAYACAK

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise erkek aday adaylarından 500 lira başvuru ücreti alınacağını, kadın ve engelli adaylardan ise ücret alınmayacağını açıkladı.

Başvurular sonunda partiler aday listelerini belirleyip Yüksek Seçim Kurulu'na sunacak. Bu listelere giremeyen aday adaylarının başvuru ücretleri ise geri ödenmiyor.

Saadet Partisi ise tüm adaylardan eşit ücret olarak bin lira alıyor.
Aday adaylarının başvuralarının alınmasının ardından milletvekilleri adaylarını belirleme sürecinde il ve ilçe teşkilatları ile sivil toplum kuruluşlarından gelen teklifler de değerlendirilecek.

Milletvekili aday adaylarından bin lira katkı payı alacak Saadet Partisi, engelli aday adaylarından ise katkı payı talep etmiyor.


Kaynak: Banu Barlas