Antalya Sağlık İl Müdürlüğü bir skandala imza attı. İhalesiz kıyak niteliğinde uygulama ile kamu ciddi anlamda zarara uğradı!

Herkesçe bilindiği üzere MR cihazları son derece pahalı ve teknik detaylar nedeniyle hassas cihazlardır. Bu nedenle devlet bu cihazları elinde bulundurmak yerine kiralama yöntemine başvurmaktadır. Cihaz israfını önlemek, hizmeti ucuz satın almak ve hizmet devamlılığını tesis etmek adına devlet ihaleye girecek cihazların yaş sınırını 13’e çıkarttı.

İhalesiz Kıyakla Kamu Zarara Uğratıldı!

Manavgat Devlet Hastanesi’nde kurulu durumda bulunan MR cihazları varken, bu cihazları ve sahibi olan şirkti yok sayıp, ihalesiz olarak direk Bilim Sağlık Hizmetleri AŞ.’ye verildi! Antalya Sağlık İl Müdürlüğü’nün bu skandal kıyağı ile hem mevcuttaki MR şirketi mağdur edildi, ihaleye girme hakkı gaspedildi hem de devlet milyonlarca lira zarara uğratıldı. Yine kurulumu ve bakımı son derece kapsamlı olan bu kompleks cihazların kurulum aşamasında uğratılacak aksaklıkla vatandaş da sağlık hizmeti alamayarak mağdur edilecek.

25 TL’ye hizmet alımı yapılırken adrese teslim edilen MR hizmetinden Bilim 34 TL’den hizmet verecek. Aradaki fark aylık 3 bin 400 hastadan her ay 30 bin TL’lik, yıllık 360 bin TL üç yıllık bir ihale düşünülürse yaklaşık Bir Milyon TL kamu zarara uğratılacak. Sağlık Müdürlüğü’ne bu kamu zararı diğer firmalar tarafından sözlü olarak iletilmesine rağmen doğrudan teminle verilen MR hizmetinden vazgeçilmedi.

Manavgat Devlet Hastanesi’nde MR hizmeti veren firmanın sahibi olduğunu belirten Dr. Rıdvan Aktitiz, “8 yıldır bu hastanede MR ve BT konularında sağlık hizmeti vermekteyim. üç yıl önce hastanenin açtığı ihalede 1.5 Tesla MR hizmet alım ihalesini en düşük fiyat vererek ihaleyi aldım. Bu süre içinde işimizi layıkıyla yaptık her hangi bir ceza ya da uyarı almadık. 3 yıl ve hasta sayısı bitti. Olması gereken yeni bir ihalenin mevcut cihazı da dışlamayan bir şartname ile herkese açık bir şekilde yapılması ve en düşük teklifi verenin ihaleyi almasıdır” dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür'ü uyarmalarına rağmen hala yanlıştan dönmediğini belirten Dr. Aktitiz, “Bu yanlışı BİMER’e bile bildirdik. Bizimle ihalede yarışamayan bir firmanın yönlendirmesi ile kanunun arkasından dolanarak ihalesiz olarak işi vermeleri her türlü teamüle, kanuna ahlaka ve kamu menfaatlerine aykırıdır. Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığımız kamuda hizmet alımı için cihaz yaşını 13 yıla çıkarmıştır. Bunu yaparken hizmetin daha ucuza alınmasını, hizmetin devamlılığını ve milli servetin heba olmamasını istemektedir. Bizim mevcut cihazımız PHİLİPS ACHİVA 1,5 tesla 33 gradientli ,120 sleve rate li,8 kanallı üstün özelliklere sahip bir cihazdır .Manavgat gibi bir ilçenin her türlü ihtiyacını karşılamaktadır.Türkiye’de hizmet alımında bulunan cihazların yüzde 80 bu cihaz seviyesinde ya da altındadır. Cihazın yeterli olmadığı yönündeki argümanda son derece yersizdir. Yinede yeni bir cihaz isterlerse bunu ihale yoluyla yapmaları kanuni zorunluluktur. İhale yapanlar ancak yeni cihazla fiyat yükselir. Bu da tercih edilebilir. Ancak ihale yapmadan bir firmaya iş vermek olacak şey değildir. Bunu yaparken kanunun arkasından dolaşmaktadırlar. Firmanın daha önce aldığı başka bir ihaleden iş aktarımı yoluyla kitabına uydurmak istiyorlar. Bu haksızlığa kamu menfaati için bir an önce son verilmelidir”.

Konunun sonuna kadar takipçisi olacağını belirten Dr. Aktitiz, yasal tüm başvuruları yapmaya devam etmekle birlikte, kamuoyunu da ortaya çıkan bu haksızlık ve zarara karşı bilgilendirmeye devam edeceğini belirtti.


Kaynak: Banu Barlas