Özellikle, son günlerde Antalya’nın ana arterlerinde başlatılan altyapı çalışmalarından sonra bu sinyallerin yönetimi, daha bir önem kazandı. Trafiğin tıkanmadan akmasını sağlamak için yeni ilave tedbirlere acilen ihtiyaç var.

Güllük ve Şarampol Caddelerinin Yüzüncü Yıl kavşaklarında yaşanan sağa dönüşlerde yayalar için beklenilmesi, trafiği hissedilir şekilde engelliyor. Dönüşe geçildiğinde, yayalara yeşil ışık yanıyor ve sağa dönecek trafik bekletiliyor.
İki araç geçmeden kırmızı ışık yeniden yanıyor ve sağ şerit kuyrukları inanılmaz uzunluğa ulaşıyor. Bundan sıkılıp geçenler de trafiği tehlikeye sokmakla birlikte trafik cezası ile karşılaşıyor!

Sözün kısası, sağa dönüşlerin kontrollü yapılmasına özellikle bu ana kavşaklarda trafiğin rahatlaması için flaşör kullanılarak kontrollü izin verilmelidir.

Sağa dönüşler, tüm dünyada olduğu gibi, kontrollü olarak, ışığın yanması beklenmeden yapılır. Bu uygulama, büyük illerimizde zaten uygulanıyor. Ama Antalya’da hala birkaç kavşak hariç bu uygulamaya bir türlü geçilemedi.
Bu iş yapılırken, önce trafiğin sıkıştığı ve yoğun olduğu kavşaklar tespit edilir. Bunlar tek, tek masaya yatırılır.

resim621256



Güllük-Yüzüncü Yıl Kavşağı Giritli Park Diyeti mi?

Antalya’nın en büyük ve kalabalık kavşaklarından Güllük-Yüzüncü Yıl kavşağı, Yüzüncü yıldan gelen araçlar için direk karşıya geçişe kapatıldı. Cuma pazarı üstgeçidinden hemen sonra bulunan yeraltı altgeçidine girmediyseniz, yüzüncü yılda karşıya direk geçme şansınızı kaybettiniz demektir. Bu durumda Antalya’nın en kalabalık iki caddesinden birini tercih edip tekrar Yüzüncü Yıl’a çıkmanın yolunu bulmalısınız.

1)     Atatürk Devlet Hastanesi yolu… Ki Antalya’nın en kalabalık caddelerindendir. Yüzüncü Yıl’a giremeyip Hastane yoluna girmek, hastaneye ulaşması gerekenleri ve ambulansları da olumsuz etkilemektedir.
2)     Selekler/Yat Limanı tarafına inilen Güllük yolu… Bu yol da hem taşıt hem yaya trafiğine açık olup, Antalya’nın tam merkezi konumundadır. Alışveriş için en çok tercih edilen Güllük yolu, aynı zamanda deniz kenarı, falezler ve yat limanı tarafına gideceklerin de güzargahı olduğundan, Yüzüncü Yıl’a tekrar çıkmak için buraya yönelenler, trafiği ekstra yoğunluğa sürüklemektedirler.

Halk, tüm bu trafik kaosunun Giritli Parkı’nın yıkımına izin vermemekten kaynaklandığını düşünüyor. Son nüfus sayımına göre Üçgen Mahallesi’nde 15 bin, Yüzüncü yılın hemen eteğindeki Kızılsaray Mahallesi’nde de 5 bin kişi ikamet ediyor. Bu insanların trafiğe çıkabildiği yer ise altgeçittin ilerisi olduğu için, bu trafik kaosuna maruz kalıyorlar.





Kaynak: Banu Barlas