Arb. Av. Dr. Dilek Ekmekçi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Mavi Arabuluculuk Merkezi ile İstanbul Tahkim Merkezi arasında protokol imzalandı. Ticari uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından arabuluculuk ve tahkim arasındaki ilişki ve iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında Türkiye Arabuluculuk Merkezleri Platformu’na dahil arabuluculuk merkezleri ile kısa adı ISTAC olan İstanbul Tahkim Merkezi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
resim382249


ISTAC Dünyada Bir İlki Gerçekleştirdi

Arabuluculuk ve tahkimin özelliklerini taşıyan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olan “Arabuluculuk-Tahkim” (Mediation-Arbitration) kısaca “Med-Arb” olarak tanımlanan yeni uygulama, her biri farklı birer uyuşmazlık çözüm mekanizması olan arabuluculuk ve tahkimin aynı dava sürecinde iki aşamalı olarak birlikte kullanılmasını sağlayacak. Bu çifte uyuşmazlık çözüm mekanizması, iş dünyasının ticari uyuşmazlıklarının çözümünü daha da kolaylaştıracak.

Hem tahkim hem arabuluculuk merkezi olarak 4 yıldır faaliyetlerini sürdüren ve birçok uluslararası ve ulusal ticari uyuşmazlığı çözüme kavuşturan ISTAC tarafından dünyada ilk defa kuralları hazırlanarak uygulamaya konulan “Arabuluculuk-Tahkim Uyuşmazlık Çözüm Modeli”nde taraflar, önce arabuluculuk ile uyuşmazlıklarını çözmeye çalışacak. Tarafların arabuluculukta çözüm bulamamaları halinde, tahkim aşamasına geçilecek ve uyuşmazlık nihai olarak çözüme kavuşturulacak. İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Akıncı, iki yönlü işleyen bu uyuşmazlık çözüm sisteminin ticari hayatta çok yaygın olarak kullanılmasını beklediklerini vurguladı. Prof. Dr. Akıncı, “ISTAC Arabuluculuk-Tahkim Kuralları” ile getirilen yeni sistem sayesinde, iş insanlarının uyuşmazlıklarını mahkemelere gitmeden ya arabuluculuk ya da bağlayıcı tahkimi birlikte kullanarak çözme olanağı bulacaklarını belirtti.

Ekmekçi: Hem Vakitten, Hem Nakitten Tasarruf

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Arb. Av. Dr. Ekmekçi de: “Proje ticari uyuşmazlıklarda taraflara hem vakitten hem nakitten tasarruf imkanı sunuyor. Tahkim sanıldığı gibi mahkemeden daha pahalı bir çözüm yolu değil; aksine hem çok daha hızlı, hem çok daha az maliyetli. Mavi Arabuluculuk Merkezi olarak Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürümüz Sayın Hakan Öztatar'ın ve İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı Hoca’mızın katılımlarıyla ISTAC (İstanbul Tahkim Merkezi) ile Arabuluculuk -Tahkim (Med-Arb) iş birliği protokolünü 24 Haziran 2020 tarihinde törenle imzalayarak Med-Arb Projesinde ISTAC’ın çözüm ortaklarından olduk. Yargı yükünün azalmasına ve ticaret hayatının gerektirdiği hıza katkıda bulunacağına inandığımız, alternatif uyuşmazlık çözümü odaklı bu projenin tüm paydaşlar ve Türkiye Arabuluculuk Merkezleri Platformu’na dahil tüm merkezler için hayırlı olmasını dileriz.” diye konuştu.

resim589890


Kaynak: Banu Barlas