Sigara fiyatlarının yüksekliğinin üzerine, caydırıcı olmasını da amaçlayarak uygulanan katma değer vergisinin yüksekliği binince, ‘çaresiz tiryaki’ kaçak sigaranın peşine düştü.

Devletin sağlığa zararlı olarak ilan ve teşhir ettiği sigaraların fiyatları, caydırıcı olması hedeflenerek Katma Değer Vergisi’yle yüksek tutuluyor. Ancak caydırıcı olması için yüksek bedelle satılan sigaraya gücü yetmeyen tüketici, çareyi kaçak sigarada buluyor.

Devlet Sigaraya Uyguladığı Yüksek Vergiden Vazgeçmeli!


Aşağıda son günlerde Türkiye genelinde ele geçirilen kaçak sigaraların bir kısmının bulunmaktadır. Türkiye çapında son bir haftada yapılan ‘Kaçak Sigara’ operasyonlarının ve ele geçirilen paket miktarının tamamını yayınlamaya kalkarsam, 8 sayfalık gazetemize en az 8 sayfa da ilave sayfa çıkartmamız gerekecek. Bu tablo karşısında caydırıcı olması nedeniyle katma değeri yüksek tutulan sigaranın caydırmak bir yana, kaçak sigaraya teşvik ettiğini görmekteyiz.

Kaçak sigara PKK'yı besleyip bize mermi olarak geri dönüyor!

Aşağıdaki tablo, son günlerde yakalanan ‘kaçak’ sigara miktarının bir kısmı olmakla birlikte, yakalanamayanların miktarı da cabası. Şayet uygulanan devlet politikası işe yaramamışsa, hatta caydırmak yerine yasa dışı davranmaya sevk etmişse, devlet konuya dair geliştirmiş olduğu stratejiyi muhakkak değiştirmelidir. Hele ki uygulanan bu politika sonucu PKK'yı besliyorsa acilen değiştirmelidir!

Tiryakiliğin söz konusu olduğu bir üründe katma değerle fiyatların yüksek tutulması kaçak kullanıma sevk ediyorsa tüketici suçlanamaz. Devlet konuya dair stratejisini en kısa zamanda gözden geçirmeli ve hem çaresiz tiryakiyi yasa dışı yollara sevk etmemeli, hem de pirince giderken evdeki bulgurdan olmamalıdır…

Banu Barlas

İşte Türkiye'de son günlerde yakalanan kaçak sigara miktarı:

Antalya'da KOM ekipleri, 71 bin 800 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirdi.

ANTALYA'nın ( 18.10.2016) Manavgat İlçesi'nde polisin düzenlediği operasyonda 1299 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

Manavgat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekipleri, 14 Ekim'de Yukarıhisar Mahallesi'nde S.Y.'ye ait işyerinde arama yaptı. Yapılan aramada 1299 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

Kaçak sigaralara el konulurken, gözaltına alınan S.Y. ise işlemlerinin ardından çıkarıldığı adli makamlarca adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Kahramanmaraş'ta ( 5 Aralık 2016) tırın dorsesinde yapılan aramada 150 bin paket gümrük kaçağı sigara bulundu.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, Şırnak'tan batı illerine yüklü miktarda gümrük kaçağı sigara taşınacağı ihbarını aldı.

Gaziantep-Kahramanmaraş karayolunda durdurulan İ.M. (30) idaresindeki tırda yapılan aramada, kömürlerin altına zulalanmış 150 bin paket sigara ele geçirildi.
Daha önce aynı suçtan çok sayıda kaydı bulunan tır şoförü İ.M. gözaltına alındı.

Kaçak olduğu belirlenen( 2 Aralık 2016) 48 bin 500 paket sigara, 1,5 ton nargile ve 602 kilogram pipo tütünü ele geçirildi.

Van'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 3 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İpekyolu ilçesindeki bir ev ve müştemilatındaki aramada 35 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.

Doğu Toptancılar Sitesindeki bir depodaki aramada ise kaçak olduğu belirlenen 1 ton 509 kilogram nargile ve 602 kilogram pipo tütünü bulundu.

Tuşba ilçesi Özalp yolunda durdurulan araçtaki aramada bulunan 13 bin 500 paket kaçak sigaraya el konuldu.
Operasyonlarda gözaltına alınan Z.F, Ş.K. ve A.S'nin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.


Gelinin çeyizinden kaçak sigara ve uyuşturucu çıktı


Edirne'de (28.11.2016) bir yolcu otobüsünde yapılan aramada çok sayıda gümrük kaçağı sigara ile uyuşturucu ele geçirildi.

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 2-9 Kasım tarihleri arasında 4 ayrı operasyon düzenlendiği belirtilerek, "Düzenlenen operasyonlarda piyasa değeri 765 bin 569 lira olan 109 bin 367 paket gümrük kaçağı sigara ve bin 195 kilo nargile tütünü ele geçirilmiştir.

PKK'nın finans kaynakları yok ediliyor


Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ( 27.11.2016) güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarda 6 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın finans kaynağına yönelik çalışmalar kapsamında 25 Kasım 2016 günü 16 ayrı adrese operasyon düzenlendiği bildirildi.
Açıklamada, "Duyarlı vatandaşlarımızın ihbarlarına istinaden ilimiz Yüksekova ilçesine bağlı Bağdaş köyü Ericek mezrası ve Keçili mahallesinde ikamet eden 16 şahsın ev ve eklentilerinde yapılan aramalarda toplam 5 milyon paket gümrük kaçağı sigara ele geçirilmiştir. Konuyla ilgili adli tahkikat devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin ise Yüksekova ilçesine bağlı Kolbaşı köyü Orman Arası mezrasına düzenlediği operasyonda, bir kişinin ev ve eklentilerinde 1 milyon gümrük kaçağı sigara ele geçirildiği bilgisi verildi.




BURDUR'da ( 5.11.2016) jandarmanın durdurduğu otobüste yapılan aramada 194 karton kaçak sigara ele geçirildi.

Diyarbakır'dan Antalya'ya gidecek bir otobüsle kaçak sigara gönderileceği duyumunu alan Burdur İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Organize Sanayi Bölgesi kavşağında otobüsü durdurdu. Yapılan aramada 194 karton kaçak sigara ele geçirildi. 6.11.2016

Cumhuriyet savcılığının talimatıyla kaçak sigaralara el konulurken, olayla ilgili gözaltına alınan M.M. ise ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

MUŞ İl Jandarma Komutanlığı’na( 1.11.2016) bağlı ekipler Malazgirt ve Varto ilçelerinde 4 bin 500 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirdi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler 26 -27 Ekim günleri yaptıkları kontrol sırasında Malazgirt ve Varto ilçelerinde piyasa değeri yaklaşık 18 bin TL olan toplam 4 bin 500 paket kaçak sigara buldu. Sigaralara el konuldu, yasal işlemler sürdürülüyor.


UŞAK'ta ( 18.10.2016) polis tarafından son iki ayda yapılan uygulamalarda ele geçirilen 800 bin paket gümrük kaçağı sigara ile 2 bin 380 kilo tütün, yakılarak imha edildi.

Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ile Asayiş Şubesi ekipleri, son iki ayda yaptığı 6 uygulamada, 800 bin paket gümrük kaçağı sigara ile 2 bin 380 kilo tütün ele geçirdi. Kaçak sigaralarla tütünler imha edilmek üzere bugün 7 kamyona yüklenerek, Karaağaç Mahallesi'ndeki eski çöplük alanına getirildi. Polisin gözetiminde kepçeyle açılan çukurlara boşaltılan sigaralarla tütünler, polis tarafından üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sigaralardan geriye kalan küller, açılan çukura gömüldü. Uşak İl Emniyet Müdürlüğü, ele geçirilen gümrük kaçağı sigaralarla tütünün piyasa değerinin yaklaşık 6 milyon lira olduğunu, kaçakçılıkla mücadelenin aralıksız devam edeceğini söyledi.

Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar sonucunda 118 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. 20 Kasım 2016

Van Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İpekyolu ilçesi Yeni Mahalle’de bir ikametin müştemilatında yapılan aramada 118 bin paket kaçak sigara ele geçirildiği belirtildi. Olayla ilgili gözaltına alınan A.K. isimli şahsın ise adli makamlarca denetimli serbestlik kararışla bırakıldığı bildirildi.
Tuzla'da kaçak sigara operasyonu 20 Kasım 2016
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, uyuşturucu madde taşıyacağı yönünde ihbar edilen bir TIR'a yönelik yürüttüğü operasyonda 3 bin 42 karton kaçak ve bandrolsüz sigara ele geçirdi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yurt dışına uyuşturucu madde nakliyatı yapılacağı yönünde gelen ihbar üzerine harekete geçti. Ekipler, uyuşturucu madde taşıyacağı yönünde ihbar edilen TIR'a yönelik arama çalışması başlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda TIR, Tuzla İstanbul istikameti TEM otoyolu üzerinde seyir halinde görülerek durdurulup kontrol altına alındı.

Polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, TIR'ın gizli bölmesine zulalanmış halde 3 bin 42 karton (30 bin 420 paket) kaçak ve bandrolsüz sigara ele geçirildi.

Van’da kaçak sigara operasyonu 16 Kasım 2016

Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda toplam 162 bin 130 paket kaçak sigara ele geçirildi.
Van Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, haksız kazanç sağlamak amacıyla gümrük kaçağı ticareti yapan ve nakleden şahıs/şahısların deşifresine yönelik çalışmaların yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, “13 Kasım 2016 tarihinde görevlilerimizce; ilimiz Tuşba ilçesi Altıntepe Mahallesi’nde bir ikametin müştemilatında yaptıkları aramada 128 bin paket, ilimiz Özalp yolunda oluşturulan uygulama noktasında durumundan şüphelenilerek durdurulan bir araç içerisinde yapılan aramada 20 bin 500 paket, Edremit ilçesi Şabaniye Mahallesi’nde durumundan şüphelenilerek durdurulan bir araç içerisinde yapılan aramada 13 bin 630 paket olmak üzere toplam 162 bin 130 paket üzerinde TAPDK bandrolü bulunmayan kaçak sigara ele geçirildi.




Kaynak: Banu Barlas